Johdanto

Tässä blogissa käsittelen yksinkertaisia oivalluksia, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa kokemaamme onnellisuuteen ja kykyymme nauttia elämästämme.

Lähestymistavan perusteita

Yksi tämän lähestymistavan lähtökohdista on sellaistenkin asioiden kyseenalaistaminen, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvinä. Monesti opimme jo lapsena asioita, joita emme sen koommin kyseenalaista. Nämä uskomukset jäävät vaikuttamaan alitajuntaamme, olivatpa ne tosia tai eivät. Ikävä kyllä monet näistä uskomuksista ovat sellaisia, jotka estävät meitä kokemasta onnellisuutta – onneksi näiden uskomusten tunnistaminen ja muuttaminen on kuitenkin varsin helppoa.

Uskomusten kyseenalaistaminen on välttämätöntä monestakin syystä. Mikäli emme kyseenalaista uskomuksiamme, tulemme loputtomasti etsimään onnellisuutta asioista, jotka eivät parhaassakaan tapauksessa pysty tarjoamaan kuin vähäisen ja lyhytaikaisen onnen tunteen. Positiivisen psykologian tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että olemme todella huonoja arvioimaan mikä meidät oikeasti tekee onnelliseksi. Etsimme lähtökohtaisesti onnea sekä vääristä asioista että väärillä tavoilla.

Prosessin ytimessä on terve epäily. Uskomuksia ei korvata toisilla uskomuksilla, vaan tarkoitus on palata todellisuuteen juuri sellaisena kuin se meille ilmenee. Kyse ei siis ole positiivisesta ajattelusta tai minkäänlaisesta itselleen vakuuttelusta, että asiat olisivat paremmin kuin ovat. Tilanne on mikä se on, eikä sen kiistämisestä ole apua – päinvastoin. Kun asian hyväksyy, muuttuu kaikki helpommaksi. Vasta kun on kohdannut todellisuuden, pystyy näkemään mitkä ongelmat ovat todellisia ja mitkä vain oman mielikuvituksemme tuottamia painajaisia. Ja vasta sen jälkeen on mahdollista arvioida mitä niillä todellisille ongelmille kannattaa tehdä.

On miljoona kertaa tehokkaampaa kyseenalaistaa omat uskomukset kuin yrittää muuttaa todellisuutta sellaiseksi, jonka uskomustemme perusteella luulemme tekevän meidät onnellisiksi.

Alitajuntamme toimii uskomustemme pohjalta

Toinen syy miksi uskomusten tarkastelu on niin tärkeää on, että valtaosa alitajuisista valinnoistamme perustuu noihin samoihin uskomuksiin – jotka eivät siis useinkaan pidä paikkaansa. Teemme päivän aikana lukemattomia uskomuksiimme perustuvia valintoja, joista emme ole edes tietoisia. Jos nämä valinnat perustuvat uskomuksiin, jotka eivät pidä paikkaansa, myös valintamme tulevat olemaan sellaisia, jotka pitävät meidät onnettomina.

Mikäli emme ole tietoisesti tutkineet ja valinneet uskomuksiamme, tiedostamattomat valintamme tulevat väistämättä sabotoimaan yrityksemme nauttia elämästä. Mikään määrä itsekuria ja self help -kirjoja ei voi auttaa, koska alitajuisten valintojemme osuus on valtava.

Koska omien uskomusten tarkastelu on niin keskeistä, suosittelen hyödyntämään tähän yksinkertaista tekniikkaa, joka tunnettaan nimellä The Work of Byron Katie. Tarjoan myös tämän tekniikan ohjausta (ns. fasilitointia), joka helpottaa monella tapaa tekniikan käyttöä.

Lähestymistavan taustaa

Esittelemäni lähestymistapa ei ole itse keksimäni. Olen oppinut tämän kaiken pieninä murusina lukemattomista lähteistä. Osa on kyllä oman itsetutkiskeluni tulosta, mutta sitäkään en olisi osannut tehdä ilman apua ja ohjeita. Se mikä tässä blogissa on uutta, on tapa esittää tarvittavat tiedot.

Olen käyttänyt puolet elämästäni tämän asian selvittämiseen, ja nyt alan olla valmis jakamaan oppimiani asioita. Toivottavasti tulet tämän blogin avulla saamaan tarvittavat tiedot huomattavasti nopeammin kuin mitä itseltäni kului tämän kaiken oppimiseen.

Alkuvaiheessa blogi tulee olemaan kaikkea muuta kuin järjestelmällinen esitys kokonaisuudesta. Tulevan kirjani on tarkoitus olla viimeisen päälle jäsennelty – ja yksi blogin tarkoituksista onkin auttaa minua onnistumaan tuossa tiedon jäsentämisessä.

Artikkelien kertyessä tieto tulee pikku hiljaa jäsentymään myös blogissa. Siihen asti pyydän hieman kärsivällisyyttä, ja toivon kovasti saavani palautetta, mikäli mikä tahansa asia jää epäselväksi tai tuntuu arveluttavalta.